Klubbinfo
Årets banförbättringar
Förbättringar för både banan och spelet.

Inför säsongen 2017 har Veckefjärdens GK genomgått flera förbättringar och ännu fler planeras under året. Vissa är större och andra är mindre, men alla har en betydelse för hur banan kommer att spelas. En sak är säker, det kommer att löna sig att tänka över sin strategi. 

– Du kommer få tänka golf och hur du ska spela hålen, säger pro Christian Mattfolk.

 

Förbättringarna görs främst för att snabba på rundorna, öka säkerheten och belöna ett mer taktiskt spel. Några generella planer för säsongen är att ruffens klipplängder ska ses över. En bredare del av ruffen ska klippas som lättare semiruff, små snedslag kommer då att hittas snabbare än tidigare. Tidigare kunde bollar försvinna bara någon meter in i ruffen. Men bortom finklippningen blir det tjockt, riktigt tjockt. När bollen hamnar här är det lika bra att slå en ny direkt. Uppdelningen mellan klippningarna ska göra att spelet blir snabbare, men påverkar även hur hålen bäst spelas. Kanske är det bättre att välja en annan utslagsklubba än man är van vid?

Dessutom kommer greenerna att klippas snabbare. En fairwayträff blir viktigare eftersom det är mycket lättare att stanna bollen på green från fairway än från ruffen.

 

Förändringarna hål för hål:

Hål 1: Bunkern till höger om green ska fyllas igen, kvar blir ett uppsamlingsområde med semiruff vilket gör inspelet mycket mer generöst. För de som rullar och studsar in bollen blir det betydligt lättare. 

Hål 2: Allt till vänster om fairway och ruff längs hela hålet blir out of bounds. Vilket betyder att ingen tid behöver slösas på att leta boll i skogen. Området i riktning mot treans tee görs mer problematiskt, vilket straffar sig om du försöker gå mot green på två och missar höger. Tjock, tjock ruff väntar på dig, kanske är det bättre att lägga upp sig mitt på fairway med hundra meter kvar?

   – Hålet har spelats som ett par fyra i vissa fall, nu gör vi det till ett riktigt par fem, säger Christian Mattfolk.

   Utöver att göra spelet mer utmanande, är ruffen vid treans tee en säkerhetsåtgärd för de som befinner sig på den. En annan säkerhetsändring som planeras är en varningslampa vid krönet så att spelare ska veta när det är fritt fram att slå över krönet.

Hål 7: 55:ans tee flyttas bakåt till det stora teeområdet, vilket gör hålet 125 meter istället för 95 meter.

   – När banan invigdes låg greenen längre bak än den gör idag, men på grund av en vattenledning flyttades den fram. Den här ändringen gör banan mer lik den ursprungliga designen, säger banchef Tomas Eriksén.

 

Hål 11: Stora förändringar kommer att ske på elvan. Out of bounds-linjen till höger flyttas närmare fairway och kommer att gå längs med de kullar som finns där. Tee flyttas bak vilket gör det korta hålet lite längre för spel från tee 58. Outlinjen till höger styr spelet vänster på banan och det längre utslaget sätter hindren som finns till vänster i spel.

   – Det kan vara läge att se över hur man spelar hålet, det finns fler klubbor i bagen än drivern, säger Christan Mattfolk.

Dessutom kommer en toalett att placeras i närheten av tee.

 

Hål 14 och 15: Vattenkanterna förstärks runt green på 14 och kring tee på 15. En dropmatta kommer att finnas innan vattnet på 14 för de som vill ha ett jämnt underlag att slå sina droppade slag ifrån.

 

Hål 16: Tee flyttas bakåt av säkerhetsskäl. 16 är ett kort hål och många går för att nå greenen. Det händer ofta att bollarna hamnar till höger mot ladan. Det är en säkerhetsrisk för banarbetarna som har sin utrustning där.

 Hål 18: Det avslutande hålet på Veckefjärdens GK är ett respektingivande par 5-hål.

Kanske har det varit lite för respektingivande?

 – För medelgolfaren är det ett för långt och ointressant hål, säger Fredrik Hörnfeldt, styrelseledamot i Veckefjärdens GK.

  Alla hålen som har förlängts på banan har hämtat sina meter från förkortningen av hål 18. Här har teeplatserna för 48, 55 och 58 flyttats fram ett helt område. 48 hamnar precis där fairway börjar, 55 där 48 tidigare var och så vidare.

   – Det vi hoppas och tror är att detta kommer att sätta fairwaybunkrarna i spel och att det kommer kittla lite att försöka slå över diket på två slag. Överlag vill vi ge lite valmöjligheter på andraslaget, säger Christian.

   – Snittscorerna kommer nog inte förändras, tror vi. Men det kommer att bli ett intressantare hål att spela, säger Fredrik.

 

Förändringarna ska gälla hela säsongen och sedan utvärderas.

kontakta oss
VECKEFJÄRDENS GC LIGGER ENDAST 4 MINUTER FRÅN ÖRNSKÖLDSVIKS CENTRUM VID VECKEFJÄRDENS VACKRA STRAND.
hitta hit
med bil
Om du kör söderut på E4:an från Örnsköldsviks centrum finner du Veckefjärdens Golfanläggning efter cirka 2 km på vänster sida. Kommer du söderifrån på E4:an finner du vår anläggning vackert belägen vid Veckefjärdens strand på höger sida, cirka 2 km innan Örnsköldsviks centrum.

GPS-koordinater: N 63º 17.315', Longitud: E 018º 40.694'
med båt
Man kan även åka båt till våra bana. Man måste då slussa sin båt, strax efter Domsjö fabriken. Större båtar tar sig även fram till bryggan i Veckefjärden. (OBS! Se bara upp med den stora stenen efter hörnettbron, håll babord om ni kommer från havet)

GPS koordinater (ca.): Longitud E 018º 39.758' / Latitud N 63º 17.325' 

Har ni inte varit här med båt innan, fråga gärna
kontaktuppgifter
Telefon: +46(0)660-29 63 00
Fax: +46(0)660-29 33 67
E-post: kontakt@veckefjarden.com 
Golfpaket: hotell@veckefjarden.com
Restaurang: restaurangen@veckefjaren.com
Pro Shop: christian@veckefjarden.com
VD/Golfchef: mikael@veckefjarden.com
adress
Golfbanevägen 21
891 30 Örnsköldsvik
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna levererade direkt till din inkorg.