Search
Close this search box.
Golfboll på banan med nummer 21

Om oss

Hur allt började

Då, en vacker gammal skola omringad av uppväxt och delvis orörd mark. Nu, är den gamla skolan ett aktivt klubbhus med vacker utsikt över golfanläggningen och Veckefjärdens glittrande vatten.

Det genuina har man behållit samtidigt som man har lagt mer fokus på det vackra läget. Nu tänker du kanske på vattenglimtarna, de böljande vidderna eller så funderar du över de vackra ekarna. Vi återkommer till dem lite senare.

Vi tar oss tillbaka till slutet av 90-talet. Peter Forsberg spelade hockey i Denver, Colorado. Av affärsbekanta nåddes han av nyheten att kommunen fattat beslut om att flytta särskolan. Beslutet kantades av häftiga diskussioner och föll inte i god jord av alla. Men när skoldörren sedan stängdes, då öppnades en annan.

Tankarna om en ny golfbana hade grott länge hos Kent och Peter Forsberg. När marken blev tillgänglig var beslutet enkelt att ta. Det sydvästliga läget, utsikten över Höga Kusten och närheten till innerstan var några av fördelarna. Denna vackra plats återkommer i historien, bland annat har man gjort fornfynd som vittnar om att platsen varit bebodd länge. Men det är en annan historia.

Inledningsvis hyrdes marken av kommunen, senare köptes den loss. 1999 sattes det första spadtaget i jorden med målsättningen att bygga en mästerskapsbana.

Nu väntade år av hårt arbete, och som Kent själv säger ”det var en fantastisk tid och vi hade det bästa tänkbara teamet ”. Från tidig morgon till sen kväll rådde febril verksamhet. Marken bereddes och hus flyttades medan andra revs. En hel del utmaningar fanns för den välkände golfdesignen Tommy Norström, som för övrigt designat en rad golfbanor i Sverige. Höjdskillnaderna var en, klimatet en annan.

2002 invigdes 9-hålsbanan. Året därefter, 2003, invigdes 18-hålsbanan. Först ut att slå det första slaget så klart – Peter Forsberg.

Första åren

De första åren bestod av förväntan, glädje men som alltid, även av utmaningar. En var just växtligheten. Det tog tid innan banan hade satt sig och gräset var inte i den kvalitet som man önskade och förväntade sig i en golfbana i hög klass. Trots kyla, tjäle och snö har den tagit sig och är i skrivande stund i toppskick! Inte minst hål 14 som man är lite extra stolt över, delvis för det natursköna läget vid vatten

Veckefjärdens GC har från starten varit rankad som en av Norrlands bästa golfbanor. Under 2020 utsågs den av Svensk Golf till en av Sveriges 50 bästa golfbanor! Att intresset är stort över golf och för anläggningen är tydligt. Medlemsantalet växter stadigt och har numera närmare 1000 medlemmar.

Sedan start har klubben har gått från klarhet till klarhet och består numera av en rad verksamheter. I början av 2020 tog Tvillingsta AB över driften av hotellet och några månader senare invigdes den första padelbanan för utomhusbruk i Örnsköldsvik. Mycket har hänt, men mer är att vänta!

Men ekarna, vad är det egentligen för speciellt med dem? De två ekarna, mellan parkering och banan, sattes under 50-talet av rektorn för Lantbruksskolan, som senare blev Tvillingstaskolan. När golfbanan växte fram brändes hus ner av räddningstjänsten. Den stora farhågan var att även ekarna skulle ta styrk och brinna upp. Innan räddningstjänsten satte i gång med arbetet fick de tydlig information om att de skulle behållas, om inte skulle det resultera i höga böter. Under en halv natt bevakades ekarna. Och ja, de står kvar på samma plats än i dag, om än med sina egenheter. Den ena tappar löven på vinter, den andra inte. Bara det gör dem värda att bevara!

Och kanske är det just ekarna som symboliserar verksamheten på ett bra sätt. Här är alla välkomna, oavsett bakgrund, intresse, kunskapsnivå – och egenheter.

En av Sveriges
bästa golfbanor

Veckefjärdens GC är Norrlands högst rankade golfbanan och dessutom utsedd till en av Sveriges 50 bästa golfbanor av Svensk Golf. Bakom dessa titlar finns stort engagemang från anställda till våra partners och medlemmar. Vi riktar ständigt blicken framåt med målsättningen att du ska få en ännu bättre spelupplevelse och vistelse på anläggningen.